نمای ورودی

وزودی
فرض کنید که برای یک شام قصد دارید یک رستوران خوب و جدید را امتحان کنید، اگر شرایط از لحاظ قیمت و نوع غذاها یکسان باشد تا چه حد نمای ورودی آن رستوران‌ها در تصمیم‌گیری شما موثر است؟

هرچقدر هم فضای درون یک ساختمان زیبا و دوست‌داشتنی باشد اما یک ورودی نامناسب و ناهماهنگ از علاقه شما به آن فضا می‌کاهد و برعکس، چنانچه هنگام وارد شدن به یک فضا حس خوبی داشته باشید تاثیر بسیار مثبتی روی دید شما نسبت به کل فضا خواهد داشت.

ورودی یعنی معرفی

به‌طور معمول همه ما برخوردهای اول ‌مان را خوب به‌خاطر داریم، از جمله برخورد با دوستانمان برای نخستین‌ بار، روز اول کلاس‌هایی که رفته‌ایم و لحظه ورودمان به فضاهای مختلف. ورودی یک ساختمان هم حکم نخستین برخورد با دوستانمان را دارد زیرا معمولا یک فضا را با ورودی ‌اش به‌خاطر می‌آوریم. بنابراین چنانچه قصد طراحی ورودی فضایی را دارید یا می‌خواهید آن را بهبود ببخشید، بهتر است حتما به چند مورد توجه داشته باشید

چرا پله مهم است؟

از آنجایی که ورودی عنصری برای ایجاد تمایز بین محیط درون و بیرون به شمار می‌رود، به نوبه‌ خود باید خاص و متمایز از سایر قسمت‌های ساختمان باشد. این تمایز می‌تواند با اختلاف رنگ، سطح، بافت و… ایجاد شود. با افزودن یک قوس به بالای سردرها می‌توانیم ورودی را متمایز کنیم. هر چه این قوس بلندتر باشد به فضا شکوه و جلال می‌بخشد و هر چه کوتاه‌تر باشد صمیمانه و دوستانه‌تر است. بهترین عنصر برای ایجاد تمایز، پله است. پله‌ها به‌علت ایجاد اختلاف سطح میان فضای بیرون و درون از ورود مستقیم به فضا جلوگیری کرده و باعث حفظ بهداشت محیط می‌شوند. نکته مهم در مورد پله‌ها این است که زاویه دید ایجاد می‌کنند و نگاه را از پایین به بالا می‌برند گویی که از یک فضای تحتانی وارد یک فضای فوقانی می‌شوید از این‌رو استفاده از پله در ورودی‌ها گزینه مناسبی است که اگر با تقعر نیز همراه شود، دعوت‌کنندگی ورودی را چند برابر می‌کند.

خاص باشید و محفوظ

در اکثر ساختمان‌ها علاوه بر ورودی اصلی یک ورودی داخلی نیز وجود دارد که نقش تقسیم‌کننده فضای داخلی را ایفا می‌کند.

در این قسمت از فضای داخلی است که مسئله حجاب مطرح می‌شود. این قسمت باید به‌گونه‌ای طراحی شود که حریم خصوصی ساکنان را حفظ کند.علاوه بر این‌که ورودی باید هماهنگ با کل ساختمان بوده و از قوانین آن تبعیت کند، به نوبه‌ خود نقطه تاکیدی در نمای ساختمان به شمار می‌رود.

خوش آمدید!

دعوت کنندگی ورودی از نکات بارز آن است به این صورت که ورودی در زاویه دید قرار گرفته و موجودیت خود را در یک نما نشان می‌دهد. ایجاد تقعر در ورودی بیشترین تاثیر را روی بیننده دارد مانند ۲ دست باز که فرد را در آغوش می‌کشد که در اصطلاح معماری به این تقعرها بیا در آغوشم گفته می‌شود به همین دلیل است که برای ایجاد حس دعوت کنندگی از فرم‌های نیمه استوانه استفاده می‌شود. درحالی‌که ورودی‌های محدب به‌طور عکس عمل کرده و فرد را وادار به گذشتن از کنار آن می‌کند. برای مثال اگر فرم نگهبانی یک مجموعه حالت مقعر داشته باشد به این مفهوم است که شما می‌توانید از نگهبان کمک بگیرید در غیر این صورت احساس می‌کنید که باید از کنار آن عبور کنید. البته باید توجه داشته باشید که همه ساختمان‌ها احتیاج به این دعوت کنندگی ندارند و حتی گاهی لازم است که یک ورودی مشخص نباشد یعنی فرد قرار نیست بداند که به‌طور دقیق از کجا باید وارد محیط شود، مثل مکان‌های حفاظت شده و امنیتی. این دسته از ورودی‌ها به‌طور معمول یکطرفه هستند، یعنی از یک سمت وارد شده و از سویی دیگر خارج می‌شوید.